16sep

Projectgroep Digitalisering & AI van start

De algemene raad heeft de projectgroep Digitalisering & AI ingesteld. De projectgroep gaat de NOvA onder andere adviseren over voorlichting aan de balie over de onderwerpen innovatie en digitalisering, waaronder artificiële intelligentie.

Het zal niemand zijn ontgaan: de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Het is niet langer de vraag óf AI verandering teweeg zal brengen binnen de advocatuur, maar op welke wijze en termijn dat zal gebeuren. Met inbreng van de in de projectgroep gebundelde kennis en expertise komt de algemene raad tegemoet aan de behoefte van de balie aan adequate voorlichting over AI en andere actuele digitale ontwikkelingen, binnen de wettelijke taak van de NOvA.

NOvA-bestuurder Jeroen Soeteman: “AI zal de advocatuur fundamenteel wijzigen, op het gebied van personeel en in de bijstand aan cliënten. De NOvA heeft een voorlichtende taak om advocaten over de toepassing, kansen en risico’s van AI – binnen de grenzen van de kernwaarden – te informeren.”

Taken projectgroep
Naast advisering aan de algemene raad over voorlichting van de balie zal de projectgroep zich buigen over mogelijke aanpassingen van wet- en regelgeving, zoals de implementatie van de Europese AI Act in Nederland. Daarbij zal worden samengewerkt in Europees verband, onder andere via deelname aan de IT Law Committee van de CCBE (raad van Europese balies). Verder zal de projectgroep de algemene raad adviseren over een eventuele uitbreiding van het rechtsgebiedenregister met het rechtsgebied AI.

Samenstelling projectgroep
De projectgroep Digitalisering & AI bestaat uit:

Lid Kantoor
Katja van Kranenburg (voorzitter) CMS
Judith de Boer Hertoghs / NVSA
Nicole de Boer Ploum
Job Boomgaard Hogan Lovells
Julia van Leeuwen Versteeg Wigman Sprey
Martijn Loth Taylor Wessing
Jasper Pijnse van der Aa ING Groep
Jeroen Rijssenbeek Benvalor
Loïs Snel Blindfold Law
Nora Streep Law Firm School
Jeroen Zweers LegalBrain


De projectgroep Digitalisering & AI is vooralsnog tijdelijk ingesteld. Na een jaar zal worden bekeken hoe de activiteiten van de projectgroep structureel kunnen worden voortgezet.

In november 2024 staat het jaarlijkse Gerbrandydebat van de NOvA volledig in het teken van kunstmatige intelligentie in de advocatuur.

Meer informatie
• NOvA-bestuurder Jeroen Soeteman gaf op 17 juli 2024 een keynote lezing tijdens de International Legal Ethics Conference. Download de speech Who or what will be the lawyer of the future?

2024