06-09-2024

Sanne van Oers en Jeroen Soeteman Algemeen deken

"Samen"

Per 1 september 2024 zijn wij gezamenlijk tot algemeen deken verkozen. Dat is eervol en komt met een verantwoordelijkheid. In het uitoefenen van de taken van algemeen deken vullen wij elkaar aan en werken we samen. Daardoor zullen we in staat zijn vele belangrijke en actuele onderwerpen de aandacht te schenken die nodig is. Samen maakt sterk en twee kunnen meer dan een!

We vertellen u graag wat onze ambities zijn. Wij vinden het belangrijk om richtinggevend te zijn bij politieke en innovatieve ontwikkelingen die de positie van de advocatuur en die van de rechtzoekende raken. De rol van de advocatuur in de rechtsstaat, de toegang tot het recht en de vertrouwelijkheid van de communicatie tussen advocaat en rechtzoekende zijn daarin onze speerpunten.

Dit zijn geen nieuwe onderwerpen, maar zij verdienen aanhoudende aandacht en agendering. De belangrijke rol die de advocaat heeft in de democratische rechtsstaat wordt niet altijd en overal erkend. En toegang tot het recht voor iedereen in Nederland staat al vele jaren onder druk. Het aantal sociaal advocaten loopt bijvoorbeeld schrikbarend terug, waardoor niet iedereen meer toegang heeft tot het recht en de rechter. Ook de vertrouwelijkheid staat al langere tijd op de 'politieke' tocht. De vertrouwelijkheid is een zeer belangrijke kernwaarde en dient in een democratische rechtsstaat onaantastbaar te zijn.

Over deze en andere actuele onderwerpen kunt u van ons een duidelijk geluid verwachten. Wij vertegenwoordigen immers u, de bijna 19.000 advocaten die Nederland inmiddels rijk is. Deze vertegenwoordiging en de uitvoering van onze overige wettelijke taken vullen we in samen met de overige leden van de algemene raad. Wat wij van u vragen, is de rol van advocaat in onze rechtsstaat met trots en verantwoordelijkheid te vervullen. Om bij te dragen aan de toegang tot het recht, in uw toga of vanuit uw kantoor. Want ook dat kan alleen maar samen.