11sep

Dilemma: Valsspelen

U bent advocaat-stagiair en heeft binnenkort de toets ethiek. Een mede advocaat-stagiair, waarmee u het goed kan vinden, vertelt dat ze haar telefoon bij de toets gaat houden zodat ze stiekem dingen kan opzoeken. Wat doet u?

DilemmApp - ValsspelenHet dilemma: ‘Ik ben advocaat-stagiair en begonnen aan de beroepsopleiding. Binnenkort hebben we de toets ethiek. De hele opleidingsgroep heeft hiervoor veel stress. Een mede advocaat-stagiair uit mijn opleidingsgroep, waarmee ik het goed kan vinden, vertelt mij dat ze gaat proberen haar telefoon erbij te houden zodat ze dingen kan opzoeken. Ik probeer haar daarvan af te houden, want het is niet toegestaan. Je ben verplicht je telefoon in een kluisje te leggen. Ze doet het toch en na afloop van het tentamen vertelt ze mij in vertrouwen dat het haar gelukt is. Ze heeft een voldoende. Ik vraag me af of ik hier wat mee moet doen. Als ik het meld, beschadig ik haar en onze vriendschap. Dit zal ook de sfeer in de opleidingsgroep niet ten goede komen, terwijl we het net zo leuk hebben met elkaar. Tegelijkertijd vind ik het echt niet kunnen, het gaat in tegen mijn integriteitsgevoel. Wat doe ik?’

Wat zou u doen? Maak uw keuze uit de mogelijke antwoorden in de DilemmApp en laat eventueel een reactie achter. Deelname aan de app is anoniem en niet herleidbaar tot personen / telefoonnummers.

Beeldmerk NOvA DilemmApp.50pxHeeft u de app nog niet gedownload? Deze is gratis te downloaden via Google of Apple. Wachtwoord: Advocaat! 

Na twee weken verschijnt de slotopmerking van de NOvA bij de reacties op het dilemma in de DilemmApp. U ziet dan hoeveel advocaten het met u eens waren of welke andere oplossingen men zag. 

Wanneer u minimaal drie dilemma's heeft ingevuld verschijnt uw persoonlijke profiel in de app. Bent u bijvoorbeeld meer een 'politicus' of een 'idealist'? 

2024