-
1. Voor wie geldt de registratieplicht?
Advocaten die onvoorwaardelijk op het tableau staan ingeschreven zijn verplicht zich te registeren in het rechtsgebiedenregister, minimaal op één en maximaal op vier rechtsgebieden (artikel 6.32 Voda). Advocaten die voorwaardelijk op het tableau staan kunnen zich niet registreren op rechtsgebied, zij zijn alleen vindbaar in het rechtsgebiedenregister op naam.
Voor advocaten die gedurende het jaar onvoorwaardelijk op het tableau worden ingeschreven, geldt de registratieplicht afhankelijk van het tijdstip van inschrijving. Als een advocaat langer dan zes maanden onvoorwaardelijk op het tableau staat geldt de registratieplicht voor dat jaar en de daarbij behorende verplichting tien opleidingspunten per geregistreerd rechtsgebied te behalen.
Voorbeelden
Op 1 maart 2024 onvoorwaardelijk op het tableau ingeschreven
- Registratieplicht geldt voor 2024, registratie kan vanaf 1 maart 2024 na het behalen van tien opleidingspunten per geregistreerd rechtsgebied in 2024 en dient te geschieden vóór 1 maart 2025.
- De opleidingspunten voor de registratie moeten in 2024 zijn behaald.Op 1 december 2024 onvoorwaardelijk op het tableau ingeschreven
- Registratieplicht geldt voor 2025. Registratie kan vanaf 1 januari 2025 na het behalen van tien opleidingspunten per geregistreerd rechtsgebied in 2025 en dient uiterlijk te geschieden vóór 1 maart 2026.
- De punten voor de registratie moeten in 2025 zijn behaald. -
2. Geldt de compensatieregeling van artikel 4.4. lid 4 Voda ook voor de verplichting tien opleidingspunten per jaar per geregistreerd rechtsgebied te halen?
De compensatieregeling is ook van toepassing op het behalen van opleidingspunten voor de registratie van rechtsgebieden. Compensatie kan echter pas worden ingezet als er sprake is van een tekort aan het einde van het kalenderjaar en er minimaal tien opleidingspunten zijn behaald op een relevant rechtsgebied. De verplichting om tien punten te halen geldt voor elk geregistreerd rechtsgebied en staat los van de verplichting uit hoofde van artikel 4.4. lid 1 van de Voda. Een advocaat kan pas compenseren als hij in het voorafgaande jaar meer dan tien punten heeft behaald op het geregistreerde rechtsgebied. In totaal kunnen maximaal tien punten per jaar gecompenseerd worden.
Een voorbeeld:
2024 Registratie - Punten Strafrecht - 12 (overschot 2)
Arbeidsrecht - 10
Huurrecht - 14 (overschot 4)2025 Registratie - Punten Strafrecht - 8 (compensatie met 2 punten uit 2024)
Arbeidsrecht - 10
Huurrecht - 6 (compensatie met 4 punten uit 2024) -
3. Hoeveel opleidingspunten moet ik per jaar halen?
Voor elk rechtsgebied waarvoor de advocaat zich geregistreerd heeft, dient hij tien juridische opleidingspunten per jaar te halen. Het behalen van twintig opleidingspunten per jaar blijft het minimum vereiste (zie artikel 4.4. Voda met toelichting).
-
4. Ik registreer me voor één rechtsgebied, hoef ik dan maar tien opleidingspunten te halen?
Er moeten altijd minimaal twintig opleidingspunten per jaar behaald worden, waarvan in dit geval minimaal tien juridische punten op het geregistreerde rechtsgebied (zie artikel 4.4. Voda met toelichting).
-
5. Is het ook mogelijk om PO-punten op te voeren op meer dan één rechtsgebied?
Tot en met 31 december 2023 was het niet mogelijk om behaalde PO-punten dubbel in te zetten voor verschillende rechtsgebieden. Wel konden behaalde opleidingspunten worden gesplitst over verschillende rechtsgebieden.
Sinds 1 januari 2024 is het mogelijk PO-punten die voor een cursus zijn behaald te registreren bij meerdere rechtsgebieden, indien deze cursus op die rechtsgebieden betrekking heeft. Stel een cursus heeft betrekking op zowel het rechtsgebied sociaal zekerheidsrecht als het rechtsgebied arbeidsrecht, dan is het mogelijk het aantal punten voor die cursus bij beide rechtsgebieden in te zetten. Bij het totaal aantal te behalen punten (artikel 4.4 lid 1 Voda) telt de cursus maar één keer mee.
Zie de toelichting bij dit artikel en het antwoord op FAQ 5 over de PO-punten.
-
6. Is het aan de advocaat om te bepalen of behaalde PO-punten gelden als PO-punten op een bepaald rechtsgebied? Wie beoordeelt of dat wel of niet terecht is?
Ja, dat is verantwoordelijkheid van de advocaat. De deken beoordeelt achteraf of dit wel of niet terecht is. Erkende opleidingsinstellingen worden verzocht om in hun cursusaanbod te vermelden op welk rechtsgebied de cursus betrekking heeft, maar dat is niet verplicht en de vermelding is niet doorslaggevend.
-
7. Moet ik ook opleidingspunten halen voor de sub-rechtsgebieden?
De verplichting om opleidingspunten te halen geldt voor het hoofdrechtsgebied en niet voor sub-rechtsgebieden. Vanzelfsprekend zal de advocaat zijn kennis en kunde op de sub-rechtsgebieden dienen te onderhouden, waarvoor het behalen van opleidingspunten een middel is (zie artikel 4.4 Voda met toelichting).
-
8. Wanneer moet ik (uiterlijk) mijn rechtsgebieden registreren?
Registratie kan direct na behalen van de opleidingspunten en dient binnen een maand na registratie bekend te worden gemaakt middels het model (zie bijlage 8 Regeling op de advocatuur).
De rechtsgebieden moeten vóór 1 maart van het opvolgende jaar geregistreerd zijn (zie artikel 35a Regeling op de advocatuur). De daarvoor vereiste puntenverplichting geldt voor het jaar voorafgaand aan registratie.
Voorbeeld:
Als een advocaat tien opleidingspunten heeft behaald op een bepaald rechtsgebied in 2024 dan kan hij zich direct registreren of uiterlijk voor 1 maart 2025. In 2025 moet hij dan ook weer tien opleidingspunten halen op dat rechtsgebied en voortaan ieder jaar zolang de registratie duurt. -
9. Mijn kantoor heeft geen website, hoe maak ik mijn rechtsgebieden kenbaar?
Als een advocaat niet beschikt over een website, zal hij op andere wijze duidelijk zijn registratie kenbaar moeten maken, bijvoorbeeld op zijn briefpapier (zie toelichting bij artikel 6.32 Voda).
-
10. Wat houdt het rechtsgebied 'algemene praktijk' precies in?
De algemene praktijk is in feite geen afzonderlijk rechtsgebied, maar is opgenomen voor advocaten die zich op meerdere rechtsterreinen bezighouden (zie toelichting bij artikel 6.32 Voda).
-
11. Moet ik ook lid zijn van de betreffende specialisatievereniging(en) als ik me registreer voor een bepaald rechtsgebied?
Nee, dat hoeft niet, maar de mogelijkheid om een lidmaatschap van de specialisatievereniging aan te geven is er wel. Dit lidmaatschap wordt dan ook zichtbaar bij de zoekresultaten in Zoekeenadvocaat.nl.
-
11. Is de kwalificatie c.q. onderverdeling die de opleidingsinstelling van de opleiding maakt doorslaggevend?
Nee, die biedt houvast maar is niet doorslaggevend. Het is uiteindelijk aan de deken te beoordelen of een opleiding relevant is voor het betreffende rechtsgebied.
-
12. De Raad voor Rechtsbijstand stelt andere eisen (en opleidingspunten) voor inschrijving dan de NOvA. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar?
Advocaten moeten voldoen aan de artikel 4.4, lid 1 en 2 van de Voda. Dit betekent dat een advocaat minimaal twintig punten behaalt en zich registreert op minimaal één rechtsgebied. De eisen die de Raad voor Rechtsbijstand stelt staan hier los van. De opleidingspunten die zijn behaald om ingeschreven te blijven staan bij de Raad, kunnen ook bij de NOvA worden ingezet als ze voldoen aan de regelgeving.
-
12. Gaan de aanbieders dit voortaan ook op de opleidingscertificaten zetten?
Nee, het is aan advocaat om te vermelden op welke geregistreerde rechtsgebieden de behaalde punten betrekking hebben (zie artikel 4.4. lid 7 Voda).
-
13. Als mijn achternaam met een Z begint, heb ik dan een nadeel ten opzichte van andere advocaten wiens naam met een A begint in de zoekmachine Zoekeenadvocaat.nl?
Iedere advocaat die voldoet aan de zoekcriteria wordt getoond. De weergave hangt af van criteria zoals rechtsgebied, afstand of woonplaats.
-
14. Mag ik actief zijn op andere rechtsgebieden dan waarvoor ik geregistreerd sta?
Ja dat mag. Alleen voor de geregistreerde rechtsgebieden geldt dat er minimaal tien opleidingspunten per rechtsgebied moeten worden behaald. Ook geldt de algemene verplichting dat in totaal minimaal twintig opleidingspunten moeten worden behaald.
-
15. Heeft een advocaat in dienstbetrekking ook een registratie- en publicatieplicht?
Ja, advocaten in dienstbetrekking hebben net als alle advocaten na hun stage de verplichting tot registratie en publicatie (artikel 5.9, leden e, f, en g van de Verordening op de advocatuur). Zie hiervoor model 3 van bijlage 8 bij de Roda.
Aangezien een advocaat in dienstbetrekking optreedt voor één werkgever, is het van belang dat de bekendmaking plaatsvindt richting die werkgever. Als de advocaat niet vermeld staat op de website van de werkgever, dan kan gedacht worden aan het vermelden op het intranet van de werkgever.
-
16. De rechtsgebieden waarop ik geregistreerd sta, blijven dit jaar dezelfde als vorig jaar. Moet ik mij elk jaar toch opnieuw op dezelfde rechtsgebieden registreren?
Nee, dat hoeft niet. Alleen als u zich dit jaar (ook) op een ander rechtsgebied wilt registreren, dient u dat aan te geven via Mijn Orde. Ook al wijzigen uw rechtsgebieden niet, dan dient u uiteraard wel elk jaar opnieuw tien PO-punten per geregistreerd rechtsgebied te behalen en op te geven via de CCV.
-
17. Kan ik in het rechtsgebiedenregister per rechtsgebied aangeven of ik op basis van een toevoeging werk?
Nee, dat is niet mogelijk. U dient in Mijn Orde het vinkje ‘doet toevoegingen’ aan te vinken als u op Zoekeenadvocaat.nl als zodanig gevonden wilt worden.