23sep

NOvA heeft zorgen over afstand van rechtsstatelijke waarden en mist plannen en middelen sociale advocatuur

Het regeerprogramma van kabinet Schoof bevat enkele voornemens, maar weinig concrete plannen om de rechtsstaat te verbeteren. Het kabinet lijkt met het regeerprogramma ook afstand te nemen van klassieke waarden in de democratische rechtsstaat, zoals rechtszekerheid, rechtsgelijkheid en legaliteit. Daarmee begeeft het kabinet zich op dun ijs. In het regeerprogramma staan geen concrete plannen en middelen voor de versterking van de sociale advocatuur. Dat bevreemdt de NOvA.

NB_tweede kamer_600x400Het regeerprogramma bevat enkele goede intenties als het gaat om goed bestuur, zoals het voornemen om wetten te vereenvoudigen, meer oog te hebben voor (hardvochtige) uitwerking van wetten en de toegang tot het recht in de rechtsketen te versterken door onder andere te investeren in het Juridisch Loket om laagdrempelige juridische hulp te verbeteren. De rechten van specifieke groepen lijken echter juist te worden beperkt. Het kiezen voor een noodwet om instroom van migranten te verminderen en het zoveel als mogelijk beperken van rechtsbijstand en afschaffen van hoger beroep bij asielaanvragen lijkt in strijd met het legaliteitsbeginsel, het rechtszekerheidsbeginsel, het rechtsgelijkheidsbeginsel en algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

Vergoedingen sociale advocatuur
Ook ontbreekt er geld voor de noodzakelijke versterking van de sociale advocatuur. Dat is verontrustend, aangezien de Staatscommissie Rechtsstaat dit jaar de aanbeveling heeft gedaan om extra te investeren in de sociale advocatuur en er nog dit jaar een rapport wordt verwacht van de Commissie Van der Meer die voorstellen zal doen om de vergoedingen voor rechtsbijstandverleners te herijken. 

Commissie rechtsstatelijkheid
De NOvA heeft zorgen over de juridische onderbouwing van een aantal plannen. De NOvA heeft een commissie ingesteld om de rechtsstatelijkheid van de kabinetsplannen te analyseren. Die commissie, onder voorzitterschap van Elaine Mak, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, beoordeelt op dit moment de concrete voorstellen van dit kabinet en presenteert in de eerste week van oktober haar bevindingen. 

2024